Britové přitvrdili, Kaddáfí je na mušce

21.03.2011 12:52

 

Britové přitvrdili, Kaddáfí je na mušce

V hromadu suti se v noci změnila po bombardování čtyřpatrová budova velitelství v Kaddáfího rezidenci v libyjském Tripolisu. CNN ukázala záběry, na nichž je vidět, že z budovy zůstal jen skelet a vnitřek je plný suti. Kde se ale nachází libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, není známo. Podle britského velení je jako velitel ozbrojených sil legitimním cílem.

"Kaddáfí je jako velitel libyjských sil legitimním cílem," citovala SkyNews nejmenovaného představitele armády. Vyjádření je výrazným posunem. Přestože se první zprávy o výbuchu v komplexu budov Kaddáfího rezidence objevily už večer, americký viceadmirál Bill Gortney v noci uvedl: „Nemíříme na jeho rezidenci, Kaddáfí není cílem."

 

Poté, co byl zásah budovy v komplexu rezidence plukovníka Muammara Kaddáfího potvrzen, byl obhajován s tím, že šlo o jedno z velitelství libyjské armády a útoky na velitelství mají oslabit schopnost koordinace libyjské armády, aby nemohla zasahovat proti povstalcům. Uvedl to pro BBC jeden z velitelů operace, který trval na anonymitě. Podle něj mají jednotky též oprávnění útočit na libyjské tanky a vojáky bojující s rebely.

Zatím není nic známo o osudu libyjského vůdce, ani kde byl během nočního náletu. Ten od zahájení náletů na Lybii pronesl dva projevy, ovšem jen audio. Jeho tvář se na obrazovce státní televize neobjevila. Zřejmě se skrývá.

Z budovy zbyly jen trosky 

Reportér CNN Nic Robertson, který mohl budovu navštívit, sdělil, že zasažena byla zřejmě střelou s plochou dráhou letu. V budově našel kusy plechu zřejmě ze střely s anglickými nápisy. Střely Tomahawk vypálili v noci na pondělí Britové a zřejmě i Američané.

Bylo to "barbarské bombardování, které mohlo zasáhnout stovky civilistů shromážděných v rezidenci Muammara Kaddáfího, asi 400 metrů od zasažené budovy," prohlásil mluvčí Kadáfího režimu Músá Ibrahím. Řekl nicméně, že nikdo zranění neutrpěl.Libyjský voják zkoumá trosky rezidence vůdce Muammara Kaddáfího, kterou zasáhla spojenecká střela.

Liga arabských zemí mírní svůj odmítavý postoj k náletům

Předseda Ligy arabských států Amr Músá v pondělí řekl, že organizace není proti rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Libyi. V neděli liga kritizovala postup při prosazování bezletových zón s tím, že Libyjce je potřeba chránit před útoky a ne je vystavovat dalším.

Liga arabských zemí se za rezoluci postavila. "nechce vidět žádnou další krvavou lázeň mezi civilisty, jakou jsme viděli," řekl Músá k postupu Kaddáfího vojsk. Připomněl, že i ona žádala RB OSN o schválení rezoluce o bezletových zónách. "Nemáme námitek k rezoluci, protože jasně uvádí, že v Libyi nebudou žádná pozemní vojska okupující zemi."

Katar a Spojené arabské emiráty nadále plánují zapojit se operací zajišťujících bezletové zóny nad Libyí.

Spolu s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munen Amr Músá vyjádřil především obavy o osud obyvatel Libye a strach z humanitární krize, protože po útocích začali ze země prchat další tisíce obyvatel.  

Pondělní nálet přerušen kvůli civilistům 

Nálety pokračovaly celou noc. V pondělí ráno byl přerušen nálet britských strojů Tornado GR 4 kvůli tomu, že se v cílové oblasti objevili civilisté.

Libyjská státní televize uvedla, že Kaddáfího stoupenci vytvářejí v místech možných náletů lidské štíty. Kaddáfího přívrženci se údajně shromažďují především na letištích. Podle rebelů je ale k tomu vláda nutí.

 

Náčelník spojených štábů Mike Mullen uvedl, že v pondělí budou podnikány útoky na zásobovací linie Kaddáfího armády, aby nemohla pokračovat v útocích na východě země.

Povstalci žádají o podporu ze vzduchu

Spojencům se pomocí náletů podařilo zastavit postup Kaddáfího sil na Benghází a přinutili armádu ustoupit k asi 160 kilometrů vzdálené Adžedábíji. I tam na ni zaútočila letadla a povstalci se poté pokusili město dobýt, vládní jednotky je ale odrazily.

"Potřebujeme další nálety. Chceme, aby (spojenci) bombardovali jejich letiště a tanky," řekl agentuře AFP jeden z povstalců připravených k útoku na město. Protivládní jednotky by podle něj chtěly vstoupit do Adžedábíje ještě dnes.

 

Zpět