Kaddáfí nařídil všem ......

20.03.2011 21:13

 

Kaddáfí nařídil všem svým jednotkám ukončit boje

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí nařídil v neděli všem svým jednotkám okamžitě ukončit palbu. Uvedla to televize SkyNews, která vysílala vystoupení libyjské vlády. Libye večer vyzvala i k příměří s platností od 20 hodin.

Kozí hlava visí na hlavni zničeného tanku Kaddáfího jednotek.

Je to už druhé jednostranné vyhlášení příměří od přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN o zavedení bezletové zóny. První ale bylo v sobotu ráno porušeno, což vedlo ke spuštění operace Odyssey Dawn.

 

 

Vyhlášení druhého příměří bylo zdůvodněno civilními obětmi a škodami, které nálety způsobily nejen na vojenských, ale i na civilních budovách, řekl mluvčí libyjské vlády. Všichni obyvatelé byli podle něj vyzváni k mírovému pochodu z Tripolisu do Benghází.

V neděli odpoledne druhým dnem pokračovaly nálety koalice na Libyi. Večer byla zaznamenána protiletadlová palba u Tripolisu. USA přitom oznámily, že většina protivzdušné obrany byla zlikvidována.

Během dne vzlétly nad Libyi francouzské stroje Mirage 2000 a Rafale, britské Typhoony i dánské F-16.Rebelové oslavují na zničeném tanku Kaddáfího jednotek.

Francouzi, kteří měli v libyjském vzdušném prostoru 15 letadel, dlouho uváděli, že nemuseli pálit, protože nenarazili na odpor. Večer se ale podle BBC a SkyNews ozvala protiletadlová palba v Tripolisu z protiletadlových děl, protože většina raketových systémů byla zničena.

SkyNews uvedla s odvoláním na nejmenovaného experta, že budou pokračovat i silné americké nálety na Libyi, i když náčelník spojených štábů admirál Mike Mullen avizoval jen to, že v pondělí budou prováděny útoky na zásobovací linie Kaddáfího sil. Do akce se ale kromě neviditelných bombardérů B-2 zapojily i útočné i stroje F-15E, kolmostartující Harriery americké námořní pěchoty a EF-18 Growler pro elektronický boj.

Zpět